Информация За Банско
Историята на Града и Курорта
Банско е град в Югозападна България. Той се намира в Област Благоевград и е административен център на община Банско. Разположен е на 160 км. от София, 110 км. от Пловдив и на 55 км. от Блгаоевград. Днес градът е един от най-бързо развиващите се ски курорти в Източна Европа и безспорно си завоюва славата на един от най-добрите.
В миналото градът е бил Възрожденски център на българщината в Пиринска Македония на територия, граничеща с гръцко и турско население. От Банско са родом българските народни будители Неофит Рилски и Паисий Хилендарски, както и поетът Никола Вапцаров.
Днес Банско е световноизвестен зимен курорт. Банско се намира в подножието на планината Пирин. Близо до града започва националният парк Пирин. Климатът е планински и позволява задържане на снежната покривка от декември до април, а алпийският характер на Пирин планина обезпечава отличните условия за професионален и любителски ски спорт. В Банско има 56 км ски трасета, които се обработват със снегоутъпкващи машини Kassbohrer, а ски сезонът е гарантиран от декември до май благодарение на 30 оръдия за изкуствен сняг Techno Alpin. Ски центърът предлага и 16 км ски път, оборудван с машини за изкуствен сняг и осветление, свързващ високите части на курорта с града. Функционират още кабинкова въжена линия за 8 души, пет 4-седалкови лифта модел Doppelmayer, един 3-седалков лифт Poma, шест ски влека и десет детски ски. Най-високата точка на ски центъра е 2560 м, а най-ниската 1000 м, като общата дължина на пистите и ски пътищата е 56 км. От тях за начинаещи 35%, 40% за напреднали и 25% за опитни скиори и сноубордисти. Оборудвани с машини за изкуствен сняг са 80% от трасетата.
Добре Дошли в Зимния Рай
Най - Важнте дати в Историята на Града
1567
Основаване
Първото документално свидетелство за Банско се среща в османски регистър на джелепкешаните (овцевъдите) от 1576 г., това се приема и за датата на основаването на града.
1835
Църква Света Троица
Това е годината, в която е завършено строителството на църквата Света Троица, един от най - известните храмоне на територията на България.
2002
Кабинков Лифт
През 2002 е построен кабинковият лифт в Банско, това събитие даде началото на развитието на града като туристическа дестинация.
2003
Ски Курорт
През 2003 година, с отварянето на кабинковия лифт, Банско започна да набира популярност като ски курорт. Днес Банско е един от най - известните и посещаемите ски курорти в Европа.
Login Form
Register Form